“A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.”
(Goethe)

2010. április 4., vasárnap

Németország címere

Impressionen von München - Impressions of Munich

Franzl Lang - Einen Jodler hör i gern

















Saját gyűjteményemből.....


Verőcze

Mömbris



FC Mömbris 1932




http://www.fc-moembris.de/?m=200701

FC Bayern Stern des Südens

Allianz Arena (Azul)

FCB Monachium

Bayern Real Allianz Arena



Allianz Arena
Földrajzi hely:
München, Németország
Férőhely:
69900 férőhely
Ismertető:
Épült: 2005
Hazai klub: Bayern München
Cím: Werner-Heisenberg-Allee 25, 80939 München
Telefon: (089) 699 31-0
Fax: (089) 64 41 65

Joseph Haydn - Deutschland Uber Alles

FC Bayern Stern des Südens

FC Bayern München - Stern des Südens

2010. április 3., szombat

Katolikus templom Verőce

Katolikus templom Verőce

http://vacikisterseg.hu/index.php?m=7
Katolikus templom
Verõce középkori templomáról semmilyen adat nem áll rendelkezésre. Elképzelhetõ, hogy a jelenlegi templom helyén állhatott. A második katolikus templomhoz a reformátusoktól elvett imaház felszentelése útján jut az egyházközség 1727-ben. Ezt az ideiglenes megoldást a váci püspök új templom építésével váltja fel: ekkor épül fel (1743-ban) jelenlegi helyén a mai egyhajós, homlokzati tornyos, egyszerû barokk templom. 1907-ben tornya tûz áldozata lesz, a rekonstrukció során gótikus mintákat idézõ bádogsisakot kap.

Nagymaros

Az 1300-1400-as évek

Az Árpád-ház kihaltát követő trónviszályok idején Károly Róbert királynak 1316-ban sikerült Visegrádot elfoglalnia, de csak 1323-tól tartózkodott ott udvarával.

Károly Róbert 1324-ben Maros lakóit Buda város kiváltságaival ruházta fel, s Marost Visegrád ikervárosává nevezte ki. Ekkor foglalta írásba Maros kiváltságait is, mely oklevél szerint Győrtől Visegrádig, s onnan Földvárig (Dunaföldvár) a Dunán vámmentességet élveznek. Maros a városi kiváltság elnyerését Károly Róbert király iránti hűsége jutalmaként a címeres pecsétjén látható páncélos gyalogos szolgálatán kívül közvetítő kereskedelmével nyújtott érdeme elismeréseként kapta, hasonlóan Buda polgárainak kiváltságaihoz.

Maros a városi jogot elnyerve, kiváltsága szerint szabad halászatot kapott a váci püspökség birtokának verőcei határától az Ipolyig. A közösség vám- és harmincadmentességét tartalmazta a privilégium, továbbá a szabad bíró- és papválasztást,az önálló bírói ítélkezési-, a szabad birtoklási- és örökösödési jogot; a magvaszakadt polgár vagyonát csak a plébánosnak lehetett hagyományozni, de a plébános csak az egyház javára hasznosíthatta. A Pilis erdőben a lakosoknak szabad volt saját szükségletre a favágás ház, vagy kúria építéséhez.

A lakosok kötelezettsége volt minden kedvezményekkel szemben az egyháznak tized szolgáltatása a megtermett gabonából és borból, a királynak a dunai viza (Huso huso) halászatából negyedrész odaajándékozása és évente három alkalommal "tisztességes" ajándékkal való kedveskedés.

Károly Róbert Maros számára adott kiváltságlevelének egyik követelménye volt, hogy a kifogott vizák egynegyedét a mindenkori királyi udvarnak ajándékozzák. A dunai halászatból, s főleg a viza halászatból Maros jelentősen kivette a részét. A királyon kívül vizafogásra kötelezte a várost a királyi birtok kezelője, a pozsonyi Kamara is. A pozsonyi Kamara rendszerint a tavaszi fogásból kérte a viza küldését, "mely még a nagy hét előtt minden bizonnyal ott legyen", mert böjtben a király asztalára szánták.

A település felemelkedését elsősorban Károly Róbert 1324. április 22-én adományozott privilégiumának köszönhette felemelkedését, melyet majdnem minden utódával megerősíttettek. Fia Lajos király 1345. április 20-án átírja és megerősíti atyja eredeti oklevelét. Utóda Zsigmond király 1388. június 17-én, majd 1436. július 8-án írja át, és erősíti meg 1388-ban kelt saját oklevelét. Legközelebb I. Mátyás király 1464. június 7-én, majd II. Ulászló király 1492-ben erősíti meg elődei kiváltságlevelét.

A város első fennmaradt pecsétjét 1543-ban vésették, korábbi századokban használt, sajnos, nem maradt fenn.

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagymaros

Dunakeszi címere

Verőce címere

Nagymaros címere

Magyarország címere

Mömbris címere

Osztrák-Magyar Monarchia címere

Az Osztrák-Magyar Monarchia címere

National Anthem of Hungary - Magyar Himnusz

Germany/Alemania/Deutschland